Продължете към съдържанието

BG-Mamma в партньорство с президента на България

На връх 8 март президентът на Република България Росен Плевнелиев покани на гости в президентската институция представители на неправителствени организации, ангажирани с проблемите на раждаемостта, отглеждането на деца, семейните отношения и възпитанието на младите хора. Сред гостите бяха основателката на интернет портала BG-Mamma Марина Кузманова и представители на сдружение „Зачатие“ и фондация „Искам бебе“.

Сред обсъдените въпроси бяха идеите за създаването на Национален съвет по биоетика и възможността за прилагане на принципите на т.нар. план „Амбър“ при издирване на изчезнали деца. Държавният глава дискутира с гостите си демографската криза в България, както и необходимите мерки за преодоляването на негативните тенденции. Сред тях са насърчаването на раждаемостта и стимулиране отглеждането на деца, тяхната сигурност, повишаване на културата на младите хора в тази област и други.

„Поставяме началото на открит диалог и инициативи, които могат да намерят развитие и да бъдат популяризирани“, коментира след срещата Плевнелиев. Президентът подчерта още, че жените в България отдавна са извоювали силни позиции в обществото и ежедневно показват високата си социална ангажираност, отговорност, постоянство и мотивация да работят за решаването на болни за обществото проблеми.

„Обсъдихме възможни проекти, по които да започне партньорство между президентската институция и държавната власт като цяло, заедно с представителите на активно гражданско общество, каквито сме ние“, заяви Марина Кузманова, създателка на интернет портала BG-Mamma. „Сред засегнатите теми бяха въпросите, касаещи здравето, образованието, сигурността на децата ни. Изводът е, че проблемите и задачите са много и тази среща е едва първата, която поставя началото на едно много перспективно сътрудничество между страните“, добави Кузманова.